November is een koude maand en daarom moet uw tuin goed beschermd zijn tegen de vorst. Met deze tips komt u gerust de wintertijd door, zonder de tuin te beschadigen.

 

  • Vaste planten

Meerjarige vaste (kruidachtige) planten kunnen buiten in de winter niet goed overleven, omdat ze uit mildere klimaatzones stammen, bescherm ze daarom goed tegen de kou. Koud vocht, lang nat blijvende grond en te lage temperaturen kunnen namelijk beschadigen. Denk aan planten zoals: Cultivars uit de Chysanthemum Maximum groep, Helianthus, Acanthus, Lavatera, Lithodora, Gunnera en Agapanthus. Bedek deze planten met een laagje stro of dek het af met tuinvlies (verwijder dit als de temperaturen weer stijgen). Kies ook voor een goede drainage. Veel planten kunnen in een langdurige koude en natte grond wegrotten, hoewel ze kort de lagere temperaturen nog wel kunnen verdragen. Vaak worden er glas of acrylplaatjes over de gevoelige rotsplanten heen geplaatst.

 

  • Vijver

Als de vijver dicht vriest en een lange tijd bevroren blijft, kan zich onder het ijs gas verzamelen dat uit de modderbodem opstijgt. Op deze manier wordt de zuurstofrijke lucht uit het water langzaam opgebruikt en ontstaan er ongezonde situaties voor plant en dier die vlak boven de bodem overwinteren. Dit is gemakkelijk te voorkomen door een ijsvrijhouder in de vijver te plaatsen, wat zorgt voor een goede gasuitwisseling met de buitenlucht.

 

  • Stamrozen

De meeste stamrozen hebben twee oculatie punten. Eén daarvan zit vlak boven de wortels die door een bedekkend aardlaadje tegen vorst zijn beschermd. De ander zit bovenaan bij de aanhechting van de (edele) takken. Een tip is om in de winter een zwarte plastic zak (met gaatjes) over de kroon heen te trekken en rond de stam vast te binden, dit houdt de plant vorstvrij.

 

Afbeeldingsresultaat voor vorst op planten